středa 12. června 2013

DOMÁCÍ CHLEBA

Naprosto jednoduchý recept se ke mně dostal tak nějak náhodou, a proto jsem si řekla, že to tentokrát vyzkouším. A k mému překvapení se povedl a členům rodiny tak zachutnal, že jiným zřejmě kupovaným se hned tak nezavděčím.
Co bude potřeba:
3 hrnky hladné mouky (hrnek 250 ml, mouka chlebová nebo obyčejná hladká)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli (můžete dát i 2 lžičky)
1 až 2 lžičky drceného kmínu
podle chuti můžete přidat cibuli, škvarky, semínka atd.
Do zamíchané směsi přidejte 1,5 hrnku vody radši méně, s těstem se pak lépe pracuje. Misku s těstem zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto kyne 8 až 12 hodin, tak je lepší si jej přichystat večer a do rána nechat kynout. Chléb se peče buď ve skleněném pekáči s poklopem nebo já osobně v hrnci s pokličkou.
Po 8 až 12 hodinách těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a gumovou stěrkou roztáhneme na placku 2 až 4 cm vysokou. Poté necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny  "zvrchu a zespodu" a "zleva a z prava". Takto připravené těsto necháme 30 min odpočívat zakryté utěrkou. Po půl hodince zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní nahřát hrnec. Těsto tuto další půl hodinu odpočívá.
Nyní vložíme těsto do pekáčku a můžeme posypat semínky, vložíme do trouby a pečeme 30 minut na 230°C, poté sundáme pokličku a ještě dopečeme 15  minut.
Jestliže recept jednou vyzkoušíte, tak zjistíte, že je lepší péct rovnou chleby dva, jeden vám totiž nikdy nebude stačit.
Přeji dobrou chuť.
Autorka článku : Renata Slaná


2 komentáře:

  1. Dělala jsem svůj první chleba podle hodně podobného postupu! Podruhé jsem použila právě instantní droždí a chleba se mi v troubě nenafoukl, byla to pak spíš taková placka, ač chuťově skvělá. Vy máte s droždím v prášku dobrou zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, ano mám tu nejlepší i když mám také trošku placku, ale jinak vynikající....už dlouho jsem chleba v obchodě nekupovala. Děkuji za komentář a návštěvu na mém blogu. Renata

    OdpovědětVymazat