Naprosto jednoduchý recept se ke mně dostal tak nějak náhodou, a proto jsem si řekla, že to tentokrát vyzkouším. A k mému překvapení se povedl a členům rodiny tak zachutnal, že jiným zřejmě kupovaným se hned tak nezavděčím.
Co bude potřeba:
3 hrnky hladné mouky (hrnek 250 ml, mouka chlebová nebo obyčejná hladká)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli (můžete dát i 2 lžičky)
1 až 2 lžičky drceného kmínu
podle chuti můžete přidat cibuli, škvarky, semínka atd.
Do zamíchané směsi přidejte 1,5 hrnku vody radši méně, s těstem se pak lépe pracuje. Misku s těstem zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto kyne 8 až 12 hodin, tak je lepší si jej přichystat večer a do rána nechat kynout. Chléb se peče buď ve skleněném pekáči s poklopem nebo já osobně v hrnci s pokličkou.
Po 8 až 12 hodinách těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a gumovou stěrkou roztáhneme na placku 2 až 4 cm vysokou. Poté necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny "zvrchu a zespodu" a "zleva a z prava". Takto připravené těsto necháme 30 min odpočívat zakryté utěrkou. Po půl hodince zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní nahřát hrnec. Těsto tuto další půl hodinu odpočívá.
Nyní vložíme těsto do pekáčku a můžeme posypat semínky, vložíme do trouby a pečeme 30 minut na 230°C, poté sundáme pokličku a ještě dopečeme 15 minut.
Jestliže recept jednou vyzkoušíte, tak zjistíte, že je lepší péct rovnou chleby dva, jeden vám totiž nikdy nebude stačit.
Přeji dobrou chuť.
Dělala jsem svůj první chleba podle hodně podobného postupu! Podruhé jsem použila právě instantní droždí a chleba se mi v troubě nenafoukl, byla to pak spíš taková placka, ač chuťově skvělá. Vy máte s droždím v prášku dobrou zkušenost?
OdpovědětVymazatZdravím, ano mám tu nejlepší i když mám také trošku placku, ale jinak vynikající....už dlouho jsem chleba v obchodě nekupovala. Děkuji za komentář a návštěvu na mém blogu. Renata
OdpovědětVymazat