S přicházejícím jarem cítíme zvláštní únavu, která je většinou způsobena kromě nepříznivých vlivů zimy, hlavně zimní stravou, která je jednotvárnější, méně pestrá a hlavně chudší na zeleninu a ovoce. Je známo, že zelenina a ovoce hlavně v syrovém stavu, jsou nepostradatelnými součástmi naší výživy a že jejich nedostatek v kvalitě nebo množství se velmi nepříznivě projevuje na celém organismu.
Trpí odolnost proti infekcím, vázne trávení a nedostatek minerálů a vitamínů vadí každé buňce v našem těle. I když obchody jsou přeplnění zeleninou a ovocem, není nadto si přeci jen něco málo vypěstovat i doma.
Kopřivy obsahují množství minerálů i důležitý křemík, mnoho chlorofylu, třísloviny a vitamín C. Kopřivy staré (asi po polovině května) nejsou už k jarní regeneraci vhodné.
Kromě kopřivy lze obdobně použít i listy pampelišky, pár lístků sedmikrásky.
Žádné komentáře:
Okomentovat