neděle 9. června 2013

JARNÍ REGENERACE

S přicházejícím jarem cítíme zvláštní únavu, která je většinou způsobena kromě nepříznivých vlivů zimy, hlavně zimní stravou, která je jednotvárnější, méně pestrá a hlavně chudší na zeleninu a ovoce. Je známo, že zelenina a ovoce hlavně v syrovém stavu, jsou nepostradatelnými součástmi naší výživy a že jejich nedostatek v kvalitě nebo množství se velmi nepříznivě projevuje na celém organismu.
Trpí odolnost proti infekcím, vázne trávení a nedostatek minerálů a vitamínů vadí každé buňce v našem těle. I když obchody jsou přeplnění zeleninou a ovocem, není nadto si přeci jen něco málo vypěstovat i doma. 
Nebo se stačí porozhlédnout kolem sebe a najít staré dobré zdroje, které se vyskytují všude ve volné přírodě. Pro regenerační kůru z jarních bylin je nejvhodnější kopřiva. Mladé březnové kopřivy dobře umyjeme a na prkénku jemně rozkrájíme tak, až tečou. Tuto řídkou kopřivovou kaši můžeme přidávat do polévek 1 - 2 plné lžičky. Polévka by neměla být horká, abychom nezničili biologicky účinným látkám v kopřivě. Takto můžeme kopřivu užívat denně po několik týdnů k regeneraci organizmu.
Kopřivy obsahují množství minerálů i důležitý křemík, mnoho chlorofylu, třísloviny a vitamín C. Kopřivy staré (asi po polovině května) nejsou už k jarní regeneraci vhodné.

Kromě kopřivy lze obdobně použít i listy pampelišky, pár lístků sedmikrásky.

Žádné komentáře:

Okomentovat